Безробіття серед спеціалістів з вищою освітою: що відбувається на ринку праці в Україні

Попри те, що кількість пропозицій роботи в Україні зростає, продовжує зростати і безробіття. Частково це пояснюється тим, що багато людей не відповідають умовам наявних вакансій, а також тим, що через війну велика частина кваліфікованих кадрів полишила країну.
Станом на 1 квітня 2023 року офіційно зареєстровані в Державній службі зайнятості 137 тисяч безробітних. При цьому, за словами заступниці міністра економіки України Тетяни Бережної, насправді їх близько 2,8 млн.
Тобто ситуація така: лише кожен 21-й безробітний – зареєстрований.
Серед зареєстрованих безробітних найбільшу частину складають:

жінки – 72%;
люди віком 35-44 років – 29%;
люди від 45 до 55 років – 28%.

Вражає той факт, що більшість серед безробітних – люди з вищою освітою. Державна служба зайнятості наводить наступні дані по кількості безробітних:

43% – особи з вищою освітою;
36% – мають професійно-технічну освіту;
21% – люди з загальною середньою освітою.

Потреби на ринку праці
Експертка з ринку праці Валентина Гаврюшенко сказала, що наразі найбільше роботодавці потребують професійних робітничих кадрів.
Вона зазначила:

В містах потрібні електрики, сантехніки, зварники, машиністи дорожньо-будівельних машин, монтажники систем утеплення будівель, слюсарі з механоскладальних робіт, слюсарі-інструментальники і слюсарі-ремонтники. Тобто спеціальності, які стосуються комунального господарства, але їх не вистачало і раніше.

За словами PR-директора Work.ua Максима Пилипенка, професіями, які завжди були потрібні на ринку праці, залишаються:

менеджер з продажу;
продавець-консультант;
бухгалтер;
водій;
кухар.

При цьому, як прогнозує Максим Пилипенко, з'являться і нові затребувані професії. Експерт зазначив:

Залежить від воєнної ситуації. Ми можемо говорити про будівельні спеціальності, які будуть відбудовувати, спеціальності, які пов'язані з логістикою, ті ж самі водії, а також зв'язківці, які будуть налагоджувати зв'язок.

Служба зайнятості підтверджує, що ці професії будуть потрібними. Крім того, відмічається, у яких сферах торік було працевлаштоване найбільше безробітних:

сфера торгівлі – 20%;
переробна промисловість – 18%;
сільське господарство – 13%.
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment